HTML

2010.08.29. 12:23 postindex

Hazahozták Afganisztánból hősi halottunkat - Tiszteletadás és a háború elemzése

Megkezdődött Kecskeméten a hétfőn Afganisztánban orvtámadásban meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit földi maradványait szállító repülőgép fogadása és a katonai tiszteletadás.

 
Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap korán reggel Németországból érkezett meg a hamvakat szállító gép.

Pontosan tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a tiszteletadás helyszínére gördült a gép.

A posztumusz hadnagy hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták.

Elemzések az afganisztáni helyzetről

Baglan tartományban már régóta nincs béke, nincs tehát értelme békefenntartásról beszélni - állapította meg a Vasárnapi Hírek hasábjain Szlankó Bálint (a szerző könyvet ír a Magyar Honvédség szerepvállalásáról az afganisztáni háborúban). - A magyar katonák 2009 óta harci műveletkben is részt vesznek. A szerző úgy fogalmaz, hogy a "békefenntartással foglalkozó magyar alakulat körül eléggé elfogyott a levegő - a tartománynak vannak olyan részei, amelyeket már jó ideje messziről elkerülnek."

A magyar katonai erő felszereltsége "összességében megfelelőnek tűnik" az elemző véleménye szerint, ám megemlíti, hogy "a logisztikai ellátás csigalassú és túlbürokratizált, és elég komoly problémák vannak a Humvee páncélozott járművek műszaki állapotával, az alkatrészek utánpótlásával is. Erről részben az amerikaiak tehetnek, hiszen ezeket az eszközöket tőlük béreljük" - írja Szlankó Bálint, hozzátéve: megoldást kell találni, mert "a kocsik már művelet közben is hajlamosak bedögleni".

"Maradni pedig muszáj" címmel írta meg véleményét Avar János ugyancsak a Vasárnapi Hírekben, megállapítva: mára "semmi sem érdekesebb Afganisztánnál. Kísértetiesen ismétlődik a vietnami háború végjátéka, ami - benne a saigoni amerikai követségiek helikopteres kimentésének borzasztó tévélátványával - kényszerpályán tartja Washingtont, s vele a NATO-t."

A magyar politika mozgásteréről a publicista így vélekedik: Amerika "aszerint sorolja be barátait, hogy kitartottak-e vele a bajban is. Mi éppenséggel - másokkal ellentétben - először vagyunk szövetségesei, s többször voltunk ellenségei, számunkra ezért aligha példa egy régi partnerének kihátrálása. S mi, akik szeretjük felróni a Nyugatnak, hogy nem sietett segíteni Jalta után vagy '56-ban, hiteltenné válnánk a pilátusi kézmosással. Menni kellene, de maradni muszáj, a politikában ugyanannyira fontos egy ország hitelessége, mint a pénzpiacokon."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://postindex.blog.hu/api/trackback/id/tr982256154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása